............................................... ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
__________________________________________________________________________________________________________
......................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
_________________________________________________________________________________________________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................ Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα

   ΕΙΔΗΣΕΙΣ    

Το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου 


Από τον σεισμό έχει κοπεί το ρεύμα στην πόλη της Ζακύνθου, ενώ οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους – Σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ζακύνθου, συνταράσσοντας όλη τη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,8 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. 
Όπως μεταδίδει το Russia Today, υπήρξε ανακοίνωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, που προειδοποιεί για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Ήταν δυνατός, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή, ενώ έπεσαν πράγματα. Κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της ώρας και της έντασης «ξύπνησαν μνήμες 2008». 
Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα, Λιβύη και την Αλβανία. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια. Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που νόμισαν πως θα πέσεις το σπίτι. Αισθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κλήση στην πυροσβεστική από κάποιον πολίτη που να χρειάζεται βοήθεια. Μισή ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα η δόνηση των 6,8 Ρίχτερ ήταν η κύρια και ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. 

6,8 o σεισμός σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. 

Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,8 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας. Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου. 
Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σχολίασε στο Facebook ότι παρατηρείται φυσική σεισμική ακολουθία αλλά θα έχουμε μετασεισμούς για αρκετό καιρό.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά. Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι. 

*από το: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου