ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Χρόνια αιτήματα από τη Μελβούρνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άλλη χώρα η Αυστραλία!
Χρόνια αιτήματα από τη Μελβούρνη
«Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Παπαστεργιάδης
γράφει η
Διαλεκτή Αγγελή *
Διαλεκτή Αγγελή *
Η εκπαίδευση, η ψήφος των ομογενών και το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ που έχει διακοπεί από το 2012 είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, βρίσκεται στη χώρα αυτές τις μέρες και προωθεί τα εν λόγω ζητήματα με καθημερινές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους διαφόρων πολιτισμικών φορέων.
Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης αριθμεί 300.000 άτομα και 120 χρόνια δράσης. Μπορεί να μην είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Αυστραλία, ωστόσο είναι πολύ οργανωμένη και εξαιρετικά ενεργή, όπως μας λέει ο Β. Παπαστεργιάδης, ο οποίος διατελεί πρόεδρός της από το 2008.
Κάθε χρόνο κάνει το –συνολικής διάρκειας 18 ωρών– ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και για να κλείσει συμφωνίες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό αλλά και με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών-Μελών της, αφ’ ενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφ’ ετέρου», όπου εισήχθη διάταξη που αφορά τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και άλλα ζητήματα για έκδοση επιστολής συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία κατ’ εφαρμογή διατάξεων μνημονίου κατανόησης σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa), ο κ. Παπαστεργιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Συναντήσαμε τον κ. Παπαστεργιάδη στην Αθήνα και μιλήσαμε για τον απόδημο Ελληνισμό της Μελβούρνης: «Το θέμα της εκπαίδευσης τόσο των νεοφερμένων όσο και των παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στην Αυστραλία είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΚΜ.
Η κατάρτιση
Στη Μελβούρνη, η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί 10 σχολεία, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 2.000 κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκαν τρία επιπλέον σχολεία όπου φοιτούν περίπου 500 παιδιά νεοφερμένων. Παράλληλα, η κοινότητα δίνει βάση στην περαιτέρω κατάρτιση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών που προσφέρουν έργο σε αυτά τα σχολεία, με συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η λειτουργία καλοκαιρινής παιδικής κατασκήνωσης με εκπαιδευτικές δράσεις είναι μείζονος σημασίας και μας πληροφορεί ότι το έργο βρίσκεται ήδη «στα σκαριά» και πιθανόν να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους.
Στο κενό τόσο σε ποιοτικά προγράμματα όσο και σε πρωτογενείς ειδήσεις από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, μιλώντας για το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ το οποίο εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να εκπέμπει στην Αυστραλία.
«Ο κόσμος το ζητά. Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς, αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα. Παρά τις κρούσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς για την επαναφορά του σήματος, η ΕΡΤ δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται», μας λέει.
Η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα συνδέεται φυσικά και με το πάγιο αίτημα των ομογενών για δικαίωμα ψήφου. «Οι περισσότεροι έχουν ελληνική υπηκοότητα και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Είναι απαραίτητο να «ακούγεται η φωνή» τους», τονίζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Πολύπλευρη δράση
Οι δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι συνεχείς και πολύπλευρες. Μουσικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κινηματογράφου, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικους αλλά και γαστρονομικά φεστιβάλ γεύσεων είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που οργανώνει η ΕΚΜ.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1897 και αποτελεί την παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Μάλιστα είναι η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς μετά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.
Το τελευταίο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από την κοινότητα είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, συνολικού κόστους 22 εκατ. δολαρίων, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν κυρίως από χορηγίες μελών της κοινότητας αλλά και με μια μικρή συμμετοχή (20% των συνολικών εξόδων) από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Επόμενος στόχος η δημιουργία του νέου Ελληνικού Κέντρου, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα λειτουργήσουν αίθουσα εκθέσεων και αρχείου, γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και εγκαταστάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και για τη φροντίδα ηλικιωμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άλλη χώρα η Αυστραλία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου