............................................... ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
__________________________________________________________________________________________________________
......................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
_________________________________________________________________________________________________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................ Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η κρίση στέγης, το Airbnb και η Ν.Δ.

    Ακίνητα, Νέα Δημοκρατία, τουρισμός   

93-airbnb.jpg

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ισως η πολιτική της Ν.Δ. στο θέμα αυτό να οφείλεται σε πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές εκτιμήσεις: «Σε λίγα χρόνια εδώ δεν θα βλέπεις ούτε για δείγμα αντιεξουσιαστές» μου έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. καθώς πίναμε το φρέντο μας στην Πλατεία. «Ολα τα διαμερίσματα θα έχουν γίνει Airbnb και θα βλέπεις μόνο ξένους τουρίστες και κυριλέ μαγαζιά. Ο,τι δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ θα το καταφέρει το Airbnb!»
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
Kαθημερινά πλέον είναι τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για την τεράστια κρίση στέγης την οποία αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Αθήνα και αλλού, καθώς βλέπουν τα διαθέσιμα μικρά διαμερίσματα σε πολλές περιοχές να μεταβάλλονται σε μισθώσεις σύντομης διαρκείας με αποκλειστικό προορισμό τους ξένους τουρίστες.
Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο του Airbnb, την πιο γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα μίσθωσης σύντομης διάρκειας διαμερισμάτων και δωματίων. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι η ευθύνη της Ν.Δ. για το φαινόμενο.
Διότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται το εκπληκτικό φαινόμενο η ελληνική κυβέρνηση να «επιδοτεί» την αγορά διαμερισμάτων στην Αθήνα από Ρώσους, Κινέζους κ.ά., οι οποίοι με τη σειρά τους τα ενοικιάζουν αποκλειστικά στους ξένους.
Η «επιδότηση» είναι η παροχή μόνιμης άδειας διαμονής στους ξένους λουμπενολιγάρχες που αγοράζουν διαμερίσματα στην Αθήνα τα οποία ενοικιάζουν αποκλειστικά σε ξένους. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για την έλλειψη διαμερισμάτων για τους Ελληνες!
Αυτό γίνεται μέσω του προγράμματος «Golden Visa» που εγκαινίασε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, ένας ξένος μπορούσε να αποκτήσει μόνιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα αν επένδυε 250.000 ευρώ π.χ. σε ακίνητα. Πουθενά φυσικά δεν προσδιοριζόταν ότι οι αγορές ακινήτων θα ήταν για αυστηρά προσωπική χρήση του αγοραστή. Ούτε φυσικά ότι η μίσθωσή τους θα γινόταν αποκλειστικά από Ελληνες.
Ομως δεν είναι σωστό ότι την αποκλειστική ευθύνη για την κρίση της στέγης μεταξύ των νέων έχει η κυβέρνηση Σαμαρά. Aν υπάρχει ένα σημείο που να ενώνει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η ενθουσιώδης υποστήριξή τους στον θεσμό του Airbnb, παρά τις όποιες παρενέργειες προκαλεί αυτός στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, δηλαδή την ερήμωσή τους από τους παραδοσιακούς κατοίκους βιοπαλαιστές και φοιτητές, που δεν μπορούν είτε να ανταποκριθούν στα νέα υψηλά ενοίκια είτε απλώς να βρουν διαμέρισμα να ενοικιάσουν σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.
Ενδεικτικό της συμφωνίας τους σε αυτό το θέμα είναι ότι περιέλαβαν αμφότεροι στα επιτελεία τους τον επιχειρηματία Μιχάλη Πεγκλή, φανατικό υποστηρικτή του θεσμού, ο οποίος μάλιστα είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Athensbnb που ειδικεύεται σε αγορά διαμερισμάτων τα οποία μετά τα προσφέρει στους ξένους στο πλαίσιο μισθώσεων σύντομης διάρκειας ή προς πώληση.
Ο κ. Πεγκλής έγινε μέλος του επιτελείου του κ. Σαμαρά το 2010, ενώ το 2015 πλαισίωσε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Euro2day όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί ότι ενδεχομένως η πώληση τόσων ακινήτων στους ξένους μέσω του προγράμματος «Golden Visa» ίσως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στους ντόπιους (αφαιρώντας διαμερίσματα από την ελληνική αγορά, προκαλώντας ελλείψεις, άνοδο τιμών και ενοικίων κ.λπ.), το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Μάλιστα πρότεινε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νέο επιχείρημα για να δικαιολογήσει αυτές τις (επιδοτούμενες) αγορές από ξένους για ξένους: ότι θα κάνει τους Ρώσους, Κινέζους, Αραβες κ.λπ. λουμπενολιγάρχες «φιλέλληνες»!
«Το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους ξένους, η επιτυχία που σημειώνει το πρόγραμμα “Golden Visa” φέρνει χρήμα στην ελληνική οικογένεια που ματώνει να πληρώνει τους φόρους για τα ακίνητα [...] Ταυτόχρονα ο ξένος νέος ιδιοκτήτης γίνεται “φιλέλληνας”, καθώς επιλέγει τη χώρα μας για να τοποθετήσει τις οικονομίες του και να ζει κάποιες μέρες το χρόνο, να συμμετέχει σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης της επένδυσής του, να πληρώνει φόρους κ.λπ. Θέλει η χώρα μας να πηγαίνει καλά για να πάρει μεγαλύτερη αξία η επένδυσή του. Ο,τι καλύτερο δηλαδή»!
Υπέρ του θεσμού του Airbnb τάσσεται και ένα άλλο «βαρύ κανόνι» της Ν.Δ., ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Γιώργος Μουρούτης. Ετσι, με άρθρο του στο President με τίτλο «Airbnb: Παράγει εισόδημα; Ας το κυνηγήσουμε!», επιτίθεται εναντίον του κράτους που κατά την άποψή του προσπαθεί να περιορίσει τον θεσμό των τουριστικών διαμερισμάτων.
Δυστυχώς στο άρθρο του δεν παρέχει κανένα παράδειγμα που να δικαιολογεί την άποψή του. Κάτι που θα ήταν άλλωστε δύσκολο καθ’ όσον η Ελλάδα είναι η μόνη ίσως χώρα στον κόσμο που δεν έχει επιβάλει ρυθμίσεις στην Airbnb.
Ενδιαφέρον κοινό σημείο και των δύο άρθρων των μεγαλοστελεχών της Ν.Δ. είναι ότι πουθενά δεν γίνεται μνεία των επιπτώσεων του φαινομένου, που οδηγούν πια τόσες κυβερνήσεις του κόσμου να υιοθετούν μέτρα εναντίον του. Δεν γίνεται καμία μνεία στο πώς αναστατώνεται η ζωή των φτωχών βιοπαλαιστών του κέντρου ή των φοιτητών που τώρα πρέπει να αναζητήσουν το μέλλον τους σε αφιλόξενες γωνιές με τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση.
Ομως ίσως η πολιτική της Ν.Δ. στο θέμα αυτό να οφείλεται σε πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές εκτιμήσεις: «Σε λίγα χρόνια εδώ δεν θα βλέπεις ούτε για δείγμα αντιεξουσιαστές», μου έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. καθώς πίναμε το φρέντο μας στην πλατεία. «Ολα τα διαμερίσματα θα έχουν γίνει Airbnb και θα βλέπεις μόνο ξένους τουρίστες και κυριλέ μαγαζιά. Ο,τι δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ θα το καταφέρει το Airbnb!».
Iσως. Πάντως, προς το παρόν, αν κρίνει κανείς από τις αφίσες που εμφανίζονται στις φτωχογειτονιές του κέντρου, αρχίζουν σιγά σιγά να οργανώνονται οι πρώτες αντιδράσεις εναντίον του φαινομένου από επιτροπές κατοίκων των περιοχών αυτών καθώς και από κινηματικές οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Απέναντί τους ορθώνεται η Ν.Δ. Και φυσικά η απάθεια των κομμάτων της Αριστεράς.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-krisi-stegis-airbnb-kai-i-nd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου